Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az együttesről

 

 

 

 
 
0004ay19.jpg

 

 

A DIR EN GREY nevű együttes 1997. február 2-án alakult Osakában. A banda megalakulása előtt Kyo, Kaoru, Die és Shinya a La:Sadies-ben zenéltek együtt. Akkoriban még Kisaki volt a basszusgitáros, Toshiyával egy Nagano-i koncertjükön találkoztak. Miután a tagoknak nézeteltérésük adódott Kisakival feloszlott a La:Sadies (1997.01.05.) és elhatározták, hogy összeállnak, Toshiyával a basszusgitárnál. Akkor még Toshiya a D+L nevű bandában játszott.
Hosszú ideig Yoshiki (X Japan) volt a producere sok daluknak. Most már azonban saját maguk írják a szövegeiket, zenéiket.

 

 

 

A banda neve a német (dir), a francia (en), és az angol (grey) szavakból áll; jelentése az együttes állítása szerint "Szürke pénz". Erre utal az 「A KNOT」  hírlevél is.

 

A kezdetekben még erősen érződött rajtuk a Visual Kei irányzat, öltözködésük/sminkjük nőies volt, mára azonban zeneileg és kinézetileg ez elhalványult.
Az együttes megalakulása óta sok albumot és Single-t adott ki, valamint egy mini-albumot és egy remix albumot. Az évek során a stílusuk rengeteg fejlődésen és változáson ment keresztül, természetes a jó irányba. Minden albumuk olyan, mintha más együttes készítette volna, de mégis hallani mindegyiken azt a bizonyos Dir en Grey stílust. Minden tag kiveszi a részét a zenéjük elkészítésében, ezért van az, hogy dalaik annyira különböznek egymástól.

Kyo maga írja a dalok szövegét, amik sötétek és bonyolultak, valamint durva témákat hoznak fel. Napjainkban a legtöbb együttes nem maga írja a dalaikat. Minden daluk egy üzenetet fejez ki magában és témáik között gyakran szerepel az erőszak, reménytelen vagy elveszett szerelem, fájdalom, és ami biztos; Kyo dalai sose végződnek happy enddel.
A Dir en Grey mindig változik, és az egyik legjobb dolog bennük, az egyediségük, hogy sose ismétlik ugyanazt újra.
A népszerűségről annyit, hogy már 1997 óta zenélnek. Tudhatnak valamit...